Mittelspitz & Hovawart

Click here to edit subtitle

Breed Standard - Rotumääritelmä

FCI:n ryhmä 2 Pinserit, snautserit ja molossit (alaryhmä 4)


Alkuperämaa: Saksa
Käyttötarkoitus: Käyttökoira.
Lyhyt historiaosuus:

Hovawart on hyvin vanha saksalainen käyttökoirarotu. Rodun nimi muodostuu keskiyläsaksalaisista sanoista Hova = der Hof (piha) ja wart = der Wächter (vartija). Vuodesta 1922 lähtien rotua elvytettiin käyttämällä jalostukseen tyypiltään samankaltaisia koiria, joita edelleen löydettiin maatiloilta. Lisäksi alkuvuosina tehtiin risteytyksiä saksanpaimenkoirien, newfoundlandinkoirien, leonberginkoirien ja muiden rotujen kanssa. Tiukoilla valinnoilla alkuperäinen käyttökoiratyyppi saatiin uudelleen esiin. Alkuperämaassa rodun terveyteen kiinnitetään runsaasti huomiota. Erityisesti lonkkavika on saatu vähenemään muutamaan prosenttiin käyttämällä vuosikymmenien ajan tervelonkkaisia jalostuskoiria. Edellytetään, että nämä ponnistelut ovat kaikkien hovawart-yhdistysten esikuvana.


Yleisvaikutelma:

Voimakas, keskikokoinen, hieman pitkänomainen, pitkäkarvainen käyttökoira. Sukupuolileima on selvä etenkin päänmuodossa ja ruumiinrakenteessa.


Tärkeitä mittasuhteita:

Rungon pituus on suunnilleen 110 – 115% säkäkorkeudesta


Käyttäytyminen / luonne:

Arvostettu monipuolinen käyttökoira. Luonteeltaan tasainen ja hyväntahtoinen. Hovawartilla on suojelu- ja taistelutahtoa, itsevarmuutta ja kuormitettavuutta, kohtuullisesti temperamenttia ja erittäin hyvän hajuaisti. Tasapainoinen ruumiinrakenne ja voimakas kiintymys perheeseen tekevät rodusta erinomaisen seura-, vahti-, suojelu-, pelastus- ja jälkikoiran.


Pää:

Kuononselkä on suora ja yhdensuuntainen kallo-osan kanssa. Kallo ja kuono ovat suunnilleen yhtä pitkät. Pään nahka on tiivis.

Kallo-osa: Voimakas; otsa on leveä ja kaareva
Otsapenger:
Selvästi havaittava.
Kirsu:
Sieraimet ovat avoimet. Merkkivärisillä ja mustilla koirilla kirsu on musta; vaaleilla kirsu on musta, joskin vuodenajoista johtuva tilapäinen vaaleneminen on sallittua. Kuono-osa: Voimakas, sekä sivulta että ylhäältä katsottuna hieman kapeneva.
Huulet:
Tiiviit.
Hampaat / purenta:
Täydellinen ja voimakas leikkaava purenta, jossa hammaskaavion mukaisesti 42 hammasta. Hampaat ovat kohtisuorassa leukoihin nähden. Tasapurenta on sallittu.
Silmät:
Soikeat, eivät ulkonevat eivätkä syvällä sijaitsevat, väriltään tummanruskeasta keskiruskeaan. Silmäluomet ovat tiiviit.
Korvat:
Löysästi riippuvat, kolmion muotoiset, ylös ja kauas toisistaan kiinnittyneet, saavat kallon näyttämään todellista leveämmältä. Korvankärki on hieman pyöristynyt ja ulottuu vähintään suupieleen. Koiran ollessa rauhallinen korvat riippuvat päänmyötäisinä, sen ollessa tarkkaavainen ne voivat olla hieman eteenpäin suuntautuneet. Korvan etureuna on suunnilleen silmän ja niskakyhmyn puolivälissä.
Kaula:
Voimakas ja keskipitkä. Kaulan nahka on tiivis.

Runko:
Selkä:
Suora ja kiinteä.
Lanne:
Voimakas ja hieman lantiota pitempi.
Lantio:
Keskipitkä ja hieman viisto.
Rintakehä:
Leveä, syvä ja voimakas.
Häntä:
Tuuheakarvainen, ulottuu kintereiden alapuolelle, ei maahan asti. Koiran mielialan mukaisesti häntä on asennoltaan joko korkealle selän ylle kaartunut tai alhaalla riippuva.

Raajat:
Eturaajat - Yleisvaikutelma:
Eturaajat ovat vahvat, edestä sekä sivulta katsottuna suorat ja pystyt.
Lavat:
Erittäin lihaksikkaat. Lapaluut ovat pitkät ja viistot.
Olkavarret:
Pitkät ja tiiviisti rungon myötäiset.
Kyynärpäät:
Tiiviisti rintakehän myötäiset.
Ranteet:
Vahvat.
Välikämmenet:
Kohtuullisen viistot.
Käpälät:
Pyöreähköt, vahvat ja tiiviit. Varpaat ovat kaareutuneet ja tiiviisti yhdessä. Kynnet ovat merkkivärisillä ja mustilla koirilla mustapigmenttiset, vaaleilla pigmentti voi olla vaaleampi.
Takaraajat - Yleisvaikutelma:
Takaraajat ovat vahvat, hyvin kulmautuneet ja takaa katsottuna pystyasentoiset.
Reidet ja sääret:
Erittäin lihaksikkaat.
Kintereet:
Voimakkaat ja matalat.
Käpälät:
Kuten etukäpälät. Kannukset poistetaan maissa, joissa se ei ole lailla kielletty.
Liikkeet:
Kaikissa liikuntamuodoissa edestä ja takaa katsottuna suorat ja maatavoittavat. Ravissa askel on pitkä ja takaraajan työntö voimakas.
Nahka:
Kauttaaltaan tiiviisti rungonmyötäinen. Merkkivärisillä ja mustilla koirilla nahan sävy on sinertävä, vaaleilla enimmäkseen vaaleanpunainen.
Karva:
Vahvaa, pitkää, hieman laineikasta, rungonmyötäistä ja tiheää. Hieman aluskarvaa. Karva on rinnassa, vatsassa, eturaajojen ja reisien takaosassa sekä hännässä pitempää kuin muualla. Päässä ja raajojen etupuolella karva on lyhyttä.
Väri:
Kolme värimuunnosta merkkivärinen, musta ja vaalea.
Merkkivärinen: 

Karvapeite on musta ja kiiltävä, merkit ovat keskivaaleat. Päässä merkit alkavat kuonon sivuilta ja ulottuvat suupielen ympäri kurkun alle. Silmien yläpuolella on selvästi havaittavat pisteenmuotoiset merkit. Rinnassa on kaksi vierekkäin olevaa merkkiä, jotka saattavat olla yhdistyneet. Eturaajoissa merkit ulottuvat sivulta katsottuna varpaista suunnilleen välikämmeneen ja jatkuvat raajan takaosassa kyynärpään korkeudelle. Takaraajojen merkit ovat sivulta katsottuna kintereen alapuolella leveänä juovana. Kintereen yläpuolella näkyy enää vain kapea juova, joka ulottuu raajan etupuolella vatsan korkeudelle. Hännän tyven alapuolella on myös merkki. Kaikki merkit ovat selvärajaiset. Yksittäiset pienet valkoiset merkit rinnassa sekä yksittäiset valkoiset karvat varpaissa ja hännänpäässä ovat sallittuja. Silmäluomet, huulet ja päkiät ovat mustapigmenttiset.

Musta:

Karvapeite on musta ja kiiltävä. Yksittäiset pienet valkoiset merkit rinnassa sekä yksittäiset valkoiset karvat varpaissa ja hännänpäässä ovat sallittuja. Silmäluomet, huulet ja päkiät ovat mustapigmenttiset.

Vaalea:

Karvapeite on keskivaalea, kiiltävä ja vaalenee vatsaan ja raajoihin. Yksittäiset pienet valkoiset merkit rinnassa sekä yksittäiset valkoiset karvat varpaissa ja hännänpäässä ovat sallittuja. Silmäluomet, huulet ja päkiät ovat mustapigmenttiset.


Säkäkorkeus: Urokset 63 - 70 cm, nartut 58 - 65 cm.

Virheet:

Kaikki poikkeamat edellämainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen.


Hylkäävät virheet:

Yleisvaikutelma puutteellinen rotutyyppi; voimakkaat poikkeamat sukupuolileimassa. Mittasuhteet voimakkaasti rotumääritelmästä poikkeavat. Luonne aggressiivisuus, arkuus, paukkuarkuus tai apaattisuus. Pää otsapenkereen puuttuminen; sini- tai herasilmäisyys; pysty-, taitto- tai ruusukorvaisuus, ulkonevat korvat; ylä-, ala- tai ristipurenta; useamman kuin yhteensä kahdenn ja/tai M3n puuttuminen, muun yksittäisen hampaan puuttuminen. Kaula selvät kaulapussit tai runsaasti löysää kaulanahkaa. Runko voimakas notko- tai köyryselkä; kapea tai tynnyrimäinen rintakehä; epämuodostunut tai erittäin lyhyt häntä, voimakkaasti kippura häntä. Raajat voimakas takakorkeus. Karvapeite pääsääntöisesti kihara (tiukat kiharat). Väri Yleistä Muu kuin rotumääritelmän mukainen väri esim. siniharmaa, riistanvärinen, ruskea, valkoinen, läiskikäs, vaalean värin nokisuus tai täydellinen kirjavuus. Valkoiset läiskät. Yksittäiset valkoiset karvat reiden sisäpuolella eivät estä jalostuskäyttöä. Merkkivärinen varsinaisten merkkien lisäksi olevat harmaat tai ruskeat merkit, muun värinen kuin musta aluskarva vallitsevana, harmaat tai valkeahkot merkit vallitsevana. Musta harmaat tai ruskeat merkit, muun värinen kuin musta aluskarva vallitsevana. Vaalea yksittäiset valkoiset karvat kuononselässä eivät estä jalostuskäyttöä; tasainen punaisenvaalea väri ilman vaalennuksia, korvia myöten valkoisenvaalea väri, selvärajaiset valkoiset merkit, tummat merkit tai tumma maski. Koko säkäkorkeuden alitus, säkäkorkeuden ylitys yli 3 cmllä.
HUOM. Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespussiin.